Σάββατο 5 Απριλίου 2008

Η ιστορια των Λυκων







Υπαρχει μια αρχαια ιστορια στους εσκιμωους . Πριν πολλα πολλα χρονια η μητερα γη εφτιαξε τον ανθρωπο και τον εβαλε στην απιφανεια της . Του ειπε οτι οποτε χρειαζοταν κατι το μονο που ειχε να κανει ηταν να παει σε ενα σημειο που ηταν ο αφαλος της και να την φωναξει ... Οσο υπηρχε το καλοκαιρι ο ανθρωπος ηταν ευτυχισμενος . Περασε ομως ο καιρος και ηρθε ο χειμωνας . Ο ανθρωπος κρυωνε γιατι ηταν γυμνος και πεινουσε γιατι τα δεντρα δεν ειχαν φρουτα και η θαλασσα ειχε παγωσει .
Πηγε λοιπον στον αφαλο της γης και κλαιγοντας τη φωναξε . Εκεινη εμφανιστηκε μπροστα του και τον ρωτησε τι ειχε . Της εξηγησε οτι πεινουσε και κρυωνε και εκεινη του εκανε ενα δωρο . Του εδωσε τα καριμπου . Με το δερμα τους μπορουσε να ντυθει . Με τα κοκκαλα τους εφτιαχνε εργαλεια και εργα τεχνης . Με τα κερατα τους οπλα . Με το λιπος τους μπορουσε να φτιαξει κερια για να βλεπει τη νυχτα και φυσικα με το κρεας τους μπορουσε να τραφει .
Ο αντρας εφυγε χαρουμενος γιατι τα προβληματα του ειχαν λυθει . Περασαν χρονια πολλα και η γη κοιμοταν . Μια μερα ακουσε τον ανθρωπο να κλαιει στον αφαλο της . Εμφανιστηκε τοτε μπροστα του και τον ρωτησε τι ειχε . Εκεινος της ειπε οτι πεινουσε . Των ρωτησε τι εγιναν τα καριμπου και εκεινος της απαντησε οτι τα καριμπου ηταν αρωστα και αδυναμα και ο αριθμος τους ειχε μειωθει . Η μητερα γη αφου σκεφτηκε λιγο του ειπε οτι θα του εκανε ενα νεο δωρο . Την ρωτησε τι και  του απαντησε οτι το δωρο της ηταν ο Λυκος . Ο λυκος θα ετρωγε τα αρωστα και αδυνατα ζωα κρατωντας το κοπαδι παντα υγιες . Μαλιστα αν ο ανθρωπος ηταν καλος με τους λυκους τοτε τα παιδια τους θα μπορουσαν να γινουν συντροφοι και φυλακες του ενω ακομα θα μπορουσαν να γινουν και οδηγοι αλλα και αρωγοι του . Και ετσι ο Λυκος και ο Ανθρωπος εγινα συντροφοι και για πολλα φεγγαρια ζουσαν ειρηνικα .
 Ο λυκος στην πραγματικοτητα δεν ηταν ποτε εχθρος του ανθρωπου . Βεβαια κυνηγουσε τα οικοσιτα ζωα οταν η τροφη ηταν λιγη αλλα σπανια πειραζε τον ανθρωπο . Αυτο γινοταν μονο οταν οι ανθρωποι παραβιαζαν το χωρο διαβιωσης τον λυκων ή κυνηγουσαν τα παιδια των λυκων . Σε μια αρχιακη ερευνα που εγινε στη Γαλλια και τις ΗΠΑ το 1990 και επιανε μια ιστορικη περιοδο 200 σχεδον χρονων απο το 1800 ως το 1990 βρεθηκε οτι υπηρξαν μονο 4 αποδεδειγμενες επιθεσεις λυκων σε ανθρωπους .
Αντιθετα ειναι σε ολους γνωστη η ιστορια των Ρεμου και Ρωμυλου που τους μεγαλωσε μια λυκαινα ήτου Μογλη στην ιστορια του Κιπλινγκ που τον μεγαλωσε μια οικογενεια λυκων . Σε τροπικα κλιματα υπαρχουν αρκετες αναφορες λυκων που μεγαλωσαν ορφανα παιδια .
Οι λυκοι ειναι μια οργανωμενη κοινωνια που ζει με νομους και κανονες . Υπαρχει ενας αρχηγος αρσενικος και μια θυληκια υπαρχηγος . Ζουν με ταξη σε συγκεκριμενο χωρο τον οποιο προστατευουν απο εισβολεις . Ζευγαρωνουν με ενα λυκο σε ολη τους τη ζωη και δεν επιλεγουν αλλο συντροφο . Οταν ερθει η ωρα να αποκτησουν κουταβια απομακρυνονται απο το σωμα της αγελης χωρις ομως να αποκοπουν απο αυτη . Η αγελη παλι τους προσεχει και στελνει συχνα μελη της να ελεγξουν την ζωη της νεας οικογενειας . Οταν οι γονεις χρειαστουν λιγο χρονο για να ξεσκασουν τοτε αναλαμβανουν δραση οι "θειοι" που προσεχουν τα κουταβια οσο οι γονεις κυνηγανε . Οταν τα κουταβια μεγαλωσουν αρκετα η οικογενεια επιστρεφει στην αγελη . Οταν ο αρχηγος γινει αδυναμος τοτε τον προκαλει ο πιο φιλοδοξος και δυνατος νεος . Ο γερο αρχηγος αν ηττηθει επιλεγει αν θα μεινει στην αγελη ως ο Ωμεγα λυκος η αν θα αποχωρησει για να πεθανει μονος του .
Οι λυκοι ειναι απο τα λιγα ειδη που δεν αφηνουν απροστατευτα τα ορφανα . Αν τα κουταβια χασουν τους γονεις τους τοτε τα προσεχει ολη η αγελη .
Επισης οι λυκοι ειναι απο τα λιγα ειδη που παιζουν με την καρδια τους και που εκφραζουν τα αισθηματα τους με τραγουδι . Ακομα εχουν κωδικα επικοινωνιας και επικοινωνουν μεταξυ τους σε μεγαλες αποστασεις .
Σε γενικες γραμμες ισχυει ονομος τους που ειναι ο εξης :
* Σεβασου τους Γηραιους
* Διδαξε τους νεους
* Συνεργασου με την αγελη
* Κυνηγα οταν πρεπει
* Ξεκουρασου οταν μπορεις
* Παιξε στο ενδιαμεσο
* Εξεφρασε την αγαπη σου
* Δειξε τα αισθηματα σου
* Αφησε το σημαδι σου

Ο μυθος του κακου λυκου εμφανιστηκε κυριως απο τους Χριστιανους και αυτο για δυο λογους . Στα χριστιανικα χρονια ο ανθρωπος αρχισε να επεκτεινεται στις περιοχες των λυκων αρα ο λυκος προστατευοντας το χωρο του εκανε καποιες επιθεσεις τοσο σε κοπαδια οσο και σε κυνηγους . Επειτα ο λυκος ηταν παγανιστικο συμβολο της γης οπως και η φιγουρα του θεου Παν . Αρα ο κληρος επρεπε να τους δαιμονοποιησει . Ετσι ο Παν γινεται ο τραγοποδαρος Σατανας και ο Λυκος ο πιστος του ακολουθος που ετρωγε παιδια και σκοτωνε ανθρωπους τις κρυες νυχτες του χειμωνα .
Σημερα το ψεμα καταρεει . Ο λυκος μας γινεται γνωστος για αυτος που πραγματικα ειναι . ΕΝα περηφανο ζωο με αξιοπρπεια και περηφανεια.

2 σχόλια:

Mc.jo newnew είπε...

agapo poli ta zva k idieteros tous likous k tis gates.....mou arese poli auto pou egrapses mprabo sou.....ego pisteuo pantos oti den iparxi kakos likos apla ola osa kani ta kanei gia prostateuti

Mc.jo newnew είπε...

αγαπο πολυ τους λυκους κ δεν μπορω να τουσ πω κακους.....για εμενα ο λυκος ειναι το παν .....αμα θα ειχα εναν λυκο θα τον φροντιζα κ θα τον αγαπουσα....μερικοι τους μισουνε επειδη νομιζουν οτι ειναι κακοι κ τους φοβουντε.....τα πιο πολλα ζωα νιοθουν οταν ενας ανθρωπος τα φοβατε τα μιση η τα αγαπα.....οποτε οτι κ να κανειτο ζωο το κανει για να προστατευτει.......μπραβο για αθτο που εγραπσες για τουσ λυκουσ ειναι πολυ ωραιο η τουλαχιστον αρεσε σε εμενα ....που αγαπω πολυ τα ζωα κ συγκεκριμενα τους λυκους κ της γατες...=).....